Składniki :
- 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- kapary
- 2 opakowanie łososia wędzonego
- koperek
- sos winegret [najlepiej własnej produkcji ale można się posiłkować gotowymi sosami]
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i obrać ze skórki.
Pokroić delikatnie na możliwie jak najcieńsze plasterki i układać na płaskim talerzu jeden koło drugiego [tak,by każdy lekko nachodził na siebie coś ala przewrócone domino]
Łososia pokroić na mniejsze kawałki [np długie i cienkie paseczki] i rozłożyć równomiernie na ziemniakach.
kapary odcedzić z zalewy, przesiekać kilka razy i posypać sałatkę.
Na koniec całość posypać drobno posiekanym koperkiem i polać obficie winegretem.
„Carpaccio” można urozmaicić dodając dodatkowe warzywa lub inne dodatki np. posiekaną drobno paprykę lub gotowane jajko,oliwki lub inne pasujące smakowo składniki.