• 1 szklanka ugotowanych do miękkości suszonych grzybów [można użyć świeżych lub mrożonych], posiekanych i usmażonych z drobno posiekaną cebulą na maśle na złoto a następnie zmiksowanych na gładki krem
  • majeranek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 duże cebule pokrojone w cieniutkie piórka i usmażone na złoto-brązowo na maśle
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • 1 mały jogurt naturalny
  • szklanka żurku
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 3l rosołu drobiowego lub warzywnego
  • mały kawałek boczku wędzonego drobno pokrojonego i wysmażonego na chrupiąco
  • przecedzona woda po gotowaniu grzybów – tylko w przypadku gdy używamy grzybów suszonych !

Zagrzać rosół jako bazę zupy, dodać usmażone zblendowane z cebulą grzyby, czosnek, majeranek, wodę po gotowaniu suszonych grzybów, wysmażony boczek, przyprawy i całość gotować na małym ogniu 30 minut co jakiś czas lekko mieszając. Sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać lekko zahartowany jogurt i szklankę żurku, usmażone cebule i gotować na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić ponownie smak i doprawić w razie potrzeby. Podawać z jajkami na twardo.