Składniki :

  • pół szklanki mleka kokosowego
  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 limonka
  • pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • sos rybny
  • 1 awokado
  • 1 pomarańcza
  • 1 mango
  • 1 pomidor
  • szczypiorek
  • sól, cukier, pół łyżeczki płatków chili
  • 1/4 łyżeczka tartego imbiru

Wykonanie :

Krewetki dobrze przepłukać pod bieżącą wodą, obrać z pancerzyków a następnie w miseczce zalać sokiem z limonki i pozostawić na 5 minut co jakiś czas mieszając zawartość. Następnie razem z sokiem dodać do rondelka, zalać mlekiem kokosowym i podgrzewać na średnim ogniu 2 minuty. Przelać zawartość rondelka do miski, dodać posiekaną w piórka cebulę, posiekaną kolendrę, szczypiorek, przeciśnięty czosnek, pokrojone w cząstki awokado i mango pokrojone w kostkę, pomarańczę pokrojoną w cząstki, pomidora pokrojonego w kostkę a następnie dokładnie wszystko wymieszać i po sprawdzeniu smaku dodać przyprawy w odpowiednich ilościach – soli, cukru, sosu rybnego, imbiru, chili a następnie sałatkę włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem.