Składniki :
- pół szklanki mleka kokosowego
- opakowanie średniej wielkości krewetek
- 1 czerwona cebula
- 1 limonka
- pęczek kolendry
- 2 ząbki czosnku
- sos rybny
- 1 awokado
- 1 pomarańcza
- 1 mango
- 1 pomidor
- szczypiorek
- sól, cukier, pół łyżeczki płatków chili
- 1/4 łyżeczka tartego imbiru
Wykonanie :
Krewetki dobrze przepłukać pod bieżącą wodą, obrać z pancerzyków a następnie w miseczce zalać sokiem z limonki i pozostawić na 5 minut co jakiś czas mieszając zawartość. Następnie razem z sokiem dodać do rondelka, zalać mlekiem kokosowym i podgrzewać na średnim ogniu 2 minuty. Przelać zawartość rondelka do miski, dodać posiekaną w piórka cebulę, posiekaną kolendrę, szczypiorek, przeciśnięty czosnek, pokrojone w cząstki awokado i mango pokrojone w kostkę, pomarańczę pokrojoną w cząstki, pomidora pokrojonego w kostkę a następnie dokładnie wszystko wymieszać i po sprawdzeniu smaku dodać przyprawy w odpowiednich ilościach – soli, cukru, sosu rybnego, imbiru, chili a następnie sałatkę włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem.