Składniki :

  • – 2 duże marchewki
  • – 1 zielony ogórek
  • – 1 por
  • – 1/2 selera
  • – 3 młode dymki [może być w zastępstwie młoda cebulka lub cebula czerwona]
  • Sos pomarańczowo-imbirowy :
  • – sok z 1 pomarańczy
  • – sok z 1 cytryny
  • – 1 łyżka miodu
  • – kawałek świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego

Wykonanie :

Warzywa pokroić w cienkie paseczki wielkości i grubości zapałki . Z ogórka usunąć pestki . Cebulki umyć i obrać . Imbir obrać, drobno posiekać . Z umytych owoców wycisnąć sok . Przygotować sos . Posiekany imbir rozetrzeć z miodem . Dodać soki, wymieszać i zalać warzywa . Odstawić na 1 godzinę .