Składniki :
- 3l drobiowego rosołu ugotowanego klasycznie z warzywami jak w przypadku klasycznego rosołu i z dodatkiem kawałka imbiru, dużej ilości czosnku, 3 papryczkami chili i sokiem z 1 cytryny [najlepiej do tego przepisu sprawdza się niedzielny rosół ze względu na zaoszczędzenie czasu – przecedzić, dodać imbir, czosnek, chili i sok cytrynowy i gotować godzinę]
- sól, pieprz
- 0,3 kg chudej wieprzowiny pokrojonej w cienkie paski
- szklanka namoczonych chińskich grzybów shiitake
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- ocet ryżowy lub jabłkowy do dokwaszenia
- cukier do smaku
- olej z chili
- świeża kolendra
- ryż jaśminowy
Wykonanie :
Mięso dokładnie wymieszać z sosami sojowymi oraz solą i pieprzem a następnie usmażyć na oleju z chili. Rosół przecedzić by był klarowny, podgrzać by był gorący ale nie zagotowywać by nie zmętniał a następnie dodać grzyby, usmażone mięso, ocet i cukier do smaku w takich proporcjach by zachować równowagę w smaku ostro-kwaśnym. Gotować na małym ogniu 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać z ryżem i kolendrą.