Składniki :

  • 20 dag filetów z np. flądry
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • szczypta cukru
  • opakowanie małych krewetek
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duża główka zielonej sałaty
  • 1 mały kawałek imbiru [ok. 2cm]
  • chińska przyprawa 5 smaków, sól, chili

Wykonanie :

Mąkę wymieszać z oliwą, cukrem, pieprzem, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków, chili i sporządzić z tych składników papkę po czym obtoczyć w niej filety ryby i krewetki.
Na oliwie obsmażyć starty imbir na małym ogniu cały czas mieszając i wlać 5 szklanek osolonej wody i całość zagotować.
Sałatę pokroić w paski i wrzucić do zupy.
Dodać rybę z krewetkami i gotować pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.
Zupę podawać z ugotowanym oddzielnie ryżem.