Składniki :

  • 300 g wołowiny bez kości
  • 1 szklanka bulionu z kury
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wódki
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 mała cebulka
  • pół łyżeczki cukru
  • pieprz, sól
  • szczypiorek
  • natka pietruszki

Wykonanie :
Mięso pokroić w grubą kostkę, zalać wodą i gotować, aż będzie prawie miękkie.
Wywar przecedzić przez sito i np. zamrozić jako podstawa do zupy lub sosu a mięso zalać szklanką bulionu drobiowego.
Dodać sos sojowy, wódkę, imbir, cebulę pokrojoną w kostkę, cukier, sól i pieprz.
Gotować na wolnym ogniu, aż mięso całkowicie zmięknie.
Na koniec do zupy dodać posiekaną natkę i szczypiorek.
Podawać z makaronem.
Bulion można urozmaicić czosnkiem, chili lub warzywnymi dodatkami.