Składniki :
- 2 opakowania dwóch różnych mrożonych warzyw ”chińskich” zawierających grzyby mun, paprykę, pędy bambusa, kiełki itp
- 2 czerwone papryki
- 7 ząbków czosnku
- kolendra
- pierś z indyka (ilość wedle uznania – w zależności czy zupa ma być bardziej lub mniej mięsna i treściwa)
- opakowanie mrożonych warzyw zawierające fasolkę szparagową
- mąka ziemniaczana
- sosy sojowe jasne i ciemne, sos teryiaki,sos ostrygowy, sos rybny, sos słodko-kwaśny,sos sriracza do doprawienia na ostro – wszystkie sosy w ilości wedle uznania do własnego smaku (mniej więcej po 3 łyżki z każdego sosu na 5l zupy)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie :
Warzywa mrożone zagotować z posiekanym czosnkiem, dodatkowymi posiekanymi paprykami, przyprawić wywar sosami wedle uznania i gotować na małym ogniu. Mięso pokroić w cienkie plasterki i dusić na patelni przyprawione tylko sosem sojowym jasnym (tyle,by było wystarczająco słone) aż będzie miękkie i dodać do zupy. Kolendrę posiekać i połowę dodać do zupy. Całość gotować na małym ogniu 40 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając i sprawdzając smak. Po tym czasie ewentualnie doprawić w razie konieczności a następnie lekko zaciągnąć zupę mąką ziemniaczaną. Podawać z kolendrą.
Dla zwiększenia kaloryczności zupy można ją podać z ryżem lub makaronem albo dodać do niej mleczko kokosowe.
