Składniki :
- 1 kg piersi indyczej lub mniej (0,5 kg z pewnością wystarczy na obiad dla 4 osób)
- 1 pęczek kolendry
- 4 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
- puszka ananasa razem z zalewą
- sos słodko-kwaśny tao-tao lub sos słodkie chili tej samej firmy – pół szklanki
- 1 czerwona papryka
- 2 szklanki groszku cukrowego
- sól, pieprz, świeże posiekane habanero, sos sojowy do zamarynowania mięsa, sos ostrygowy, z tamaryndowca i rybny – każdego sosu po 2 łyżki
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- ocet jabłkowy lub winny do zrównoważenia słodkości (ilość wedle uznania i swojego smaku)
Wykonanie :
Mięso pokroić na mniejsze i cienkie kawałki i zamarynować w soli, pieprzu, posiekanym habanero i we wszystkich sosach. Odstawić na noc lub na kilka godzin a następnie usmażyć na rumiano na ostrym ogniu. Dodać sok z ananasa, sos tao-tao, posiekanego ananasa, pogotować, dodać dla równowagi smaku trochę octu (wedle uznania) i następnie dodać pokrojone warzywa. Dusić aż warzywa będą miękkie. Sos w razie konieczności zagęścić mąką ziemniaczaną. Dodać posiekaną kolendrę i podawać z ryżem.