Składniki :

  • -> 0,5kg mąki żytniej
  • -> 1kg mąki pszennej
  • -> 1 szklanka słonecznika
  • -> 1 szklanka siemienia lnianego
  • -> 1 szklanka otrąb pszennych
  • -> 1 szklanka płatków owsianych
  • -> 5 czubatych łyżeczek soli
  • -> 1,5 litra ciepłej wody z kranu (ciepła,nie gorąca!)
  • -> zaczyn

Wykonanie :

Wszystkie składniki wymieszać,dodać zaczyn i wodę i dobrze wyrobić. (ciasto klei się do rąk i tak ma być). Odstawić ciasto na 2h. Ponownie wyrobić i przełożyć do foremki na ciasto wysmarowanych tłuszczem i posypanych otrębami. (1 duża lub dwie wąskie i długie). Ciasto odstawić na 7-8h. Piec w 200*C bez termoobiegu i tylko górą około 1h.

Po wyjęciu chleba z piekarnika gorący chleb posmarować masłem by skórka była błyszcząca i nie twarda. Wyjąć chleb na drewnianą deskę lub ściereczkę by chleb odparował.