Składniki :
- -> 0,5kg mąki żytniej
- -> 1kg mąki pszennej
- -> 1 szklanka słonecznika
- -> 1 szklanka siemienia lnianego
- -> 1 szklanka otrąb pszennych
- -> 1 szklanka płatków owsianych
- -> 5 czubatych łyżeczek soli
- -> 1,5 litra ciepłej wody z kranu (ciepła,nie gorąca!)
- -> zaczyn
Wykonanie :
Wszystkie składniki wymieszać,dodać zaczyn i wodę i dobrze wyrobić. (ciasto klei się do rąk i tak ma być). Odstawić ciasto na 2h. Ponownie wyrobić i przełożyć do foremki na ciasto wysmarowanych tłuszczem i posypanych otrębami. (1 duża lub dwie wąskie i długie). Ciasto odstawić na 7-8h. Piec w 200*C bez termoobiegu i tylko górą około 1h.
Po wyjęciu chleba z piekarnika gorący chleb posmarować masłem by skórka była błyszcząca i nie twarda. Wyjąć chleb na drewnianą deskę lub ściereczkę by chleb odparował.