Składniki :

  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • sos sojowy
  • pieprz,sól,pieprz cayenne,słodka papryka
  • olej
  • oliwa
  • 2 czerwone papryki
  • 3 czerwone cebule
  • sałata masłowa
  • opakowanie rukoli
  • chlebki pita (tyle ile ma być porcji – max 10)
  • 1 pomidor
  • 1 zielony ogórek
  • żółty ser,najlepiej parmezan

Wykonanie :

Mięso pokroić na długie i cienkie języczki,przełożyć do głębokiej miski,dodać przyprawy,5-6 łyżek sosu sojowego i oleju i marynować przez 2 godziny w lodówce.
Mięso po wyjęciu z marynaty smażyć na oliwie z olejem przez 8-10 minut.
Przygotować chlebki pita – ponacinać by powstały kieszonki i podpiec w piekarniku w 180*C przez 8 minut.
Przygotować warzywa : papryki pociąć na długie cienkie paski,sałaty umyć i podzielić na porcje.
Cebule pokroić na półksiężyce,pomidora pokroić w kosteczkę.
Ogórka nie obierać ale wydrążyć z niego pestki i pokroić w długie paski.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Podpieczone chlebki wypełniać sałatką i pozostałymi warzywami i na koniec wkładać języczki z kurczaka.
Posypać serem i podawać.
Do tej potrawy rewelacyjnie pasuje klasyczny sos czosnkowy : 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,majonez,jogurt naturalny,łyżka keczupu.
Całość wymieszać i gotowym sosem polewać porcje w picie.