• 15 kromek czerstwego dobrego chleba drobno pokrojonego
  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub klasycznego rosołu drobiowego [może też być wołowy]
  • 4 ząbki czosnku – posiekane
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku
  • 1 usmażona na złoto na maśle z oliwą drobno posiekana cebula
  • sól, pieprz, oregano
  • 4 posiekane i usmażone na maśle z oliwą pomidory
  • 10 czarnych oliwek z pestką
  • 10 kaparów

Składniki na sos połączyć i gotować na małym ogniu pod przykryciem 1h co jakiś czas mieszając. Następnie sprawdzić smak, doprawić. Następnie przejść do przygotowania klopsików. Chleb zagnieść w dłoniach z jajkami, dodać mięso mielone i ponownie całość zagnieść. Doprawić, dodać parmezan, zieleninę i czosnek i wymieszać całość bardzo dokładnie. Uformować duże klopsy a następnie dusić w sosie pomidorowym. Klopsy z sosem podawać do makaronów.