Składniki :
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- seler korzeniowy
- nać selera
- 2 marchewki
- por
- duża maślanka
- jogurt naturalny
- 2 kostki rosołowe drobiowe lub domowy rosół [zamiast wody – rosół jako baza]
- sól, pieprz, cukier, pieprz ziołowy
- 2 jajka na twardo
- 2 ogórki zielone
- 3 duże ząbki czosnku
- kilka dużych buraków
- lubczyk/bulion/maggi
Wykonanie :
Do garnka z wodą [lub rosołem jako baza smakowa] dodać całego pora, całe liście selera i lubczyku.
Gotować 20 minut by warzywa oddały cały smak a następnie je wyłowić.
Dodać przyprawy, posiekany koperek i pietruszkę i wcześniej posiekane w malakserze wszystkie warzywa.
Gotować kolejne 20 minut.
Doprawić do smaku tak, by po dodaniu nabiału chłodnik nie stracił na smaku a następnie odstawić do ostygnięcia.
Dodać całą maślankę i jogurt.
Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w kosteczkę lub w ósemki.
Chłodnik można podawać w wersji z kawałkami lub zblendować na krem.