Składniki :

  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • seler korzeniowy
  • nać selera
  • 2 marchewki
  • por
  • duża maślanka
  • jogurt naturalny
  • 2 kostki rosołowe drobiowe lub domowy rosół [zamiast wody – rosół jako baza]
  • sól, pieprz, cukier, pieprz ziołowy
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ogórki zielone
  • 3 duże ząbki czosnku
  • kilka dużych buraków
  • lubczyk/bulion/maggi

Wykonanie :

Do garnka z wodą [lub rosołem jako baza smakowa] dodać całego pora, całe liście selera i lubczyku.
Gotować 20 minut by warzywa oddały cały smak a następnie je wyłowić.
Dodać przyprawy, posiekany koperek i pietruszkę i wcześniej posiekane w malakserze wszystkie warzywa.
Gotować kolejne 20 minut.
Doprawić do smaku tak, by po dodaniu nabiału chłodnik nie stracił na smaku a następnie odstawić do ostygnięcia.
Dodać całą maślankę i jogurt.
Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w kosteczkę lub w ósemki.

Chłodnik można podawać w wersji z kawałkami lub zblendować na krem.
2015810184835