• 2l rosołu drobiowego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 kartony soku pomidorowego z chili
  • 1 świeża papryczka chili
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych i usmażonych na maśle z oliwą
  • natka pietruszki do podania
  • sos tabasco do doprawienia
  • pół szklanki dżinu
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • pestki słonecznika do podania
  • 2 kulki mozzarelli pokrojone w drobną kostkę
  • żółta i czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 zielony ogórek bez pestek pokrojony w drobną kostkę

Do zimnego rosołu dodać soki pomidorowe, zagotować z czosnkiem. Doprawić cytryną, chili, dodać usmażone pomidorki, posiekaną natkę, doprawić wszystkimi przyprawami i sosami do smaku, dodać dżin, słonecznika, mozzarellę, ogórka i papryki. Sprawdzić smak, ostatecznie doprawić do smaku by zupa była słona, ostra i kwaśna i wstawić do lodówki. Podawać w dużym naczyniu jak waza z kostkami lodu i świeżą bazylią.