Składniki :
- 2l rosołu drobiowego
- sok z 1 cytryny
- 2 kartony soku pomidorowego z chili
- 1 świeża papryczka chili
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych i usmażonych na maśle z oliwą
- natka pietruszki do podania
- sos tabasco do doprawienia
- pół szklanki dżinu
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- pestki słonecznika do podania
- 2 kulki mozzarelli pokrojone w drobną kostkę
- żółta i czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 1 zielony ogórek bez pestek pokrojony w drobną kostkę
Wykonanie :
Do zimnego rosołu dodać soki pomidorowe, zagotować z czosnkiem. Doprawić cytryną, chili, dodać usmażone pomidorki, posiekaną natkę, doprawić wszystkimi przyprawami i sosami do smaku, dodać dżin, słonecznika, mozzarellę, ogórka i papryki. Sprawdzić smak, ostatecznie doprawić do smaku by zupa była słona, ostra i kwaśna i wstawić do lodówki. Podawać w dużym naczyniu jak waza z kostkami lodu i świeżą bazylią.