Składniki :

  • żeberka wieprzowe ze sporą ilością mięsa, dość chude
  • ziemniaki
  • barszcz
  • 4 cebule
  • suszone grzybki
  • sól, pieprz, 2 kostki rosołowe wołowe, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • szczypta majeranku
  • masło
  • olej
  • wiejska kiełbasa

Wykonanie :

Żeberka ugotować, odszumować wywar z zanieczyszczeń, dodać przyprawy, kostki rosołowe, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pokrojoną w kosteczkę i usmażoną na maśle cebulę, kiełbasę w plasterkach uprzednio usmażoną, namoczone wcześniej i rozdrobnione grzybki, i całość gotować na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie wyłowić żeberka i mocno je obsmażyć na oleju z masłem. W tym czasie w zupę wlać barszcz i pogotować kilka minut. Gotowe żeberka z powrotem dodać do barszczu. Całość zagotować i podawać obficie posypane pieprzem z kawałkiem żeberka.