- żeberka wieprzowe ze sporą ilością mięsa, dość chude
- ziemniaki
- barszcz
- 4 cebule
- suszone grzybki
- sól, pieprz, 2 kostki rosołowe wołowe, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie
- szczypta majeranku
- masło
- olej
- wiejska kiełbasa
Wykonanie :
Żeberka ugotować, odszumować wywar z zanieczyszczeń, dodać przyprawy, kostki rosołowe, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, pokrojoną w kosteczkę i usmażoną na maśle cebulę, kiełbasę w plasterkach uprzednio usmażoną, namoczone wcześniej i rozdrobnione grzybki, i całość gotować na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie wyłowić żeberka i mocno je obsmażyć na oleju z masłem. W tym czasie w zupę wlać barszcz i pogotować kilka minut. Gotowe żeberka z powrotem dodać do barszczu. Całość zagotować i podawać obficie posypane pieprzem z kawałkiem żeberka.