Składniki :
- 3 cebule pokrojone w piórka i usmażone na maśle z pieczarkami z dodatkiem jarzynki
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie makaronu wstążki, rurki, świderki lub dowolnego innego
- 0,7 kg mielonej wołowiny
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- po szczypcie tymianku, oregano i rozmarynu
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
- tarty żółty ser [dowolny rodzaj]
- 1 serek mascarpone
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą, pieprzem i paprykami i usmażyć na rumiano. Zalać pomidorami, zagotować, dodać zioła, mascarpone, wino, posiekany czosnek i dusić 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i dodać ugotowany aldente makaron. Dokładnie wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na wierzchu usmażone pieczarki z cebulą, posypać grubo serem i zapiec na rumiano w piekarniku.