Składniki :

  • 3 cebule pokrojone w piórka i usmażone na maśle z pieczarkami z dodatkiem jarzynki
  • 3 ząbki czosnku
  • opakowanie makaronu wstążki, rurki, świderki lub dowolnego innego
  • 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • po szczypcie tymianku, oregano i rozmarynu
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
  • tarty żółty ser [dowolny rodzaj]
  • 1 serek mascarpone

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą, pieprzem i paprykami i usmażyć na rumiano. Zalać pomidorami, zagotować, dodać zioła, mascarpone, wino, posiekany czosnek i dusić 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i dodać ugotowany aldente makaron. Dokładnie wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na wierzchu usmażone pieczarki z cebulą, posypać grubo serem i zapiec na rumiano w piekarniku.