Składniki :

  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 2 pęczki szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby
  • opakowanie średnich krewetek
  • liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, tymianek do smaku
  • 3l rosołu drobiowego
  • szklanka śmietanki 30%
  • 6 średnich ziemniaków
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na początku należy wysmażyć boczek a na tłuszczu po nim usmażyć posiekaną cebulę, pora i czosnek. Kukurydzę odcedzić, przepłukać i połowę zblendować na gładko. Rozgrzać masło i na nim podusić kilka minut zblendowaną kukurydzę. Następnie do podgrzanego rosołu dodać przyprawy i tymianek, dodać usmażony boczek, usmażone cebule z porem i czosnkiem oraz zblendowaną i całą kukurydzę. Następnie gotować całość na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodać śmietankę, całą zieleninę poza szczypiorkiem, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż ziemniaki będą prawie gotowe. Następnie dodać podzieloną na mniejsze kawałki rybę i krewetki. Gotować na małym ogniu 5 minut by ryba i krewetki straciły surowość. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu, dodać szczypiorek i od razu podawać.