Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i przyprawiona solą, pieprzem, curry, ostrą i słodką papryką
- 3l bulionu warzywnego lub drobiowego rosołu
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- pęczek posiekanej kolendry
- czubata łyżka masła
- pęczek szczypiorku
- 5 przeciśniętych ząbków czosnku
- 3 duże ziemniaki
- puszka kukurydzy
- puszka fasolki szparagowej
- puszka mleczka kokosowego (wersja light)
- sok z cytryny do przyprawienia
- trawa cytrynowa do nadania aromatu bulionowi
- 5 dużych pieczarek
Wykonanie :
Do bulionu dodać trawę cytrynową i podgrzewać na wolnym ogniu 10 minut. Następnie dodać marchewkę, pokrojone w plasterki pieczarki, przeciśnięty czosnek, kukurydzę i fasolkę, mleczko kokosowe i dalej podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie ziemniaki pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i chili i podsmażyć razem z mięsem na maśle. Dodać do bulionu. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Sprawdzić smak, doprawić i dodać posiekane zioła.