Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w mniejsze kawałki przypominające kostkę
  • pęczek kolendry do podania
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu

Ostro-słodki sos pomarańczowo-ananasowy :

  • 1 drobno posiekana bardzo drobno papryczka chili
  • 4 duże pomarańcze obrane z albedo i zmiksowane na gładko
  • 1 mała puszka ananasa + sok [plasterki ananasa zblendować na gładko]
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego

Ciasto tempura :

  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szklanka zimnej wody
  • sól
  • 2 jajka

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przygotować bardzo gęste ciasto na tempurę łącząc składniki uważając na ilość wody [ciasto musi być mocno gęste by dobrze obkleiło kawałki kurczaka]. Gdy tempura będzie gotowa należy przyprawić kawałki kurczaka solą, połową czosnku, imbiru i połową posiekanej chili a następnie zanurzać dokładnie kawałki mięsa w tempurze i smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano. Następnie należy zrobić sos : W rondelku zagotować sok z pomarańczy, dodać połowę soku z puszki po ananasach, dodać zmiksowane wszystkie ananasy, przyprawy, pasty, sosy, resztę czosnku, imbiru i chili. Całość gotować 10 minut na małym ogniu często mieszając. Sprawdzić smak sosu [powinien być wyraźnie słodki i pikantny] i doprawić w razie konieczności. Następnie sos należy zagęścić na tyle mocno mąką ziemniaczaną, by oblepiał mocno kawałki kurczaka. Gdy sos będzie gotowy należy zalać nim dokładnie kawałki usmażonego kurczaka, delikatnie wymieszać by całe pokryły się sosem, posypać posiekaną kolendrą i od razu podawać.