Składniki :
- -1 kg cielęciny bez kości
- – 2 łyżki masła
- – 10 małych cebulek
- – 1 kg marchewki
- – szklanka białego wytrawnego wina
- – 100 g wędzonego boczku
- – liść laurowy
- – 1/2 łyżki tymianku
- – łyżka posiekanej natki pietruszki
- – sól, pieprz
- – 100 g pieczarek
Wykonanie :
Do pokrojonego w plastry i zrumienionego na maśle mięsa dodać cebulki, posiekaną w grube krążki marchewkę, tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, sól, pieprz . Podlać winem i dusić 45 minut . Boczek zalać zimną wodą, postawić na ogniu i zagotować . Odsączyć, pokroić w grubą kostkę i dodać do mięsa . Dusić razem jeszcze 15-20 minut . Razem z boczkiem dodać posiekane (dowolnie) pieczarki .