Składniki :

  • -1 kg cielęciny bez kości
  • – 2 łyżki masła
  • – 10 małych cebulek
  • – 1 kg marchewki
  • – szklanka białego wytrawnego wina
  • – 100 g wędzonego boczku
  • – liść laurowy
  • – 1/2 łyżki tymianku
  • – łyżka posiekanej natki pietruszki
  • – sól, pieprz
  • – 100 g pieczarek

Wykonanie :

Do pokrojonego w plastry i zrumienionego na maśle mięsa dodać cebulki, posiekaną w grube krążki marchewkę, tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, sól, pieprz . Podlać winem i dusić 45 minut . Boczek zalać zimną wodą, postawić na ogniu i zagotować . Odsączyć, pokroić w grubą kostkę i dodać do mięsa . Dusić razem jeszcze 15-20 minut . Razem z boczkiem dodać posiekane (dowolnie) pieczarki .