Składniki :

  • 0,7 kg cielęciny z kawałka nadającego się na bitki
  • 5 plasterków wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i wysmażonego na chrupko [wytopiony tłuszcz po boczku zachowujemy do sosu]
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego [klasycznego rosołu z kurczaka]
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła

Marynata :

  • pęczek natki pietruszki
  • 2 pietruszki utarte na drobnej tarce
  • 1 marchewka utarta na drobnej tarce
  • 1 cebula bardzo drobno posiekana lub utarta na tarce
  • sok z całej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, 2 łyżki sosu wooster

Wykonanie :

Na początku należy przygotować marynatę miksując wszystkie wcześniej naszykowane składniki ze sobą na prawie jednolitą masę [powinny zostać małe grudki]. Następnie pokrojone na plasterki mięso należy dokładnie natrzeć marynatą i odstawić do marynowania na całą noc do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty [samą marynatę zachowując – powstanie z niej sos] i dokładnie szybko obsmażyć kawałki mięsa na maśle z obu stron. Zdjąć mięso z patelni i na tłuszczu po smażeniu podgrzać bulion i wino. Dodać wcześniej wysmażony boczek razem z tłuszczem po jego wytapianiu i całość zagotować. Następnie dodać pozostawioną po marynowaniu mięsa marynatę. Gotować sos 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu [smak powinien być wyraźny] i dodać wcześniej obsmażone mięso. Dusić całość do miękkości cielęciny kilka minut uważając by nie przeciągnąć mięsa by nie stało się twarde. Mięso wyjąć, sos zagęścić mąką i ponownie włożyć mięso. Całość wymieszać i od razu podawać z ziemniakami piure.