Składniki :

  • 0,5 kg cielęciny pokrojonej w cienkie medaliony
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka śmietanki 30%
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka masła
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Wykonanie :

Mięso przyprawić i odstawić na pół godziny. Pieczarki pokroić razem z cebulą i podsmażyć na maśle. Dodać wino i śmietankę, przyprawić do smaku, dodać passatę i dusić sos 20 minut. Dodać mięso i na małym ogniu dusić w sosie pod przykryciem 10 minut. Sprawdzić smak i miękkość mięsa i zagęścić sos mąką wedle potrzeb. Podawać z piure ziemniaczanym.