Składniki :

  • – polędwica cielęca lub tzw. górka
  • – oliwa do smażenia
  • – łyżka masła
  • Sos :
  • – puszka tuńczyka w sosie własnym
  • – puszka anchois
  • – łyżka marynowanych kaparów
  • – 1/2 szklanki majonezu
  • – sok z 1/2 cytryny
  • – biały świeżo zmielony pieprz
  • – 5 ząbków czosnku
  • – natka pietruszki

Wykonanie :

Cielęcinę usmażyć lub upiec. Tuńczyk, połowę anchois, majonez, połowę kaparów, sok z cytryny, czosnek i pieprz zmiksować na gładki sos. Cielęcinę pokroić w cienkie, ukośne plastry. Półmisek posmarować sosem, ułożyć plastry cielęciny, polać  resztą sosu, wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem posypać natką, pozostałymi kaparami i anchois.