Składniki :
- – polędwica cielęca lub tzw. górka
- – oliwa do smażenia
- – łyżka masła
- Sos :
- – puszka tuńczyka w sosie własnym
- – puszka anchois
- – łyżka marynowanych kaparów
- – 1/2 szklanki majonezu
- – sok z 1/2 cytryny
- – biały świeżo zmielony pieprz
- – 5 ząbków czosnku
- – natka pietruszki
Wykonanie :
Cielęcinę usmażyć lub upiec. Tuńczyk, połowę anchois, majonez, połowę kaparów, sok z cytryny, czosnek i pieprz zmiksować na gładki sos. Cielęcinę pokroić w cienkie, ukośne plastry. Półmisek posmarować sosem, ułożyć plastry cielęciny, polać resztą sosu, wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem posypać natką, pozostałymi kaparami i anchois.