Składniki :

  • – 1 kg cielęciny z udźca
  • – 1 kg ziemniaków
  • – 5 ząbków czosnku
  • – 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • – szczypta zmielonego kardamonu i cynamonu
  • – łyżeczka soku z cytryny
  • – łyżka oliwy
  • – szklanka lekkiego bulionu
  • – łyżka masła
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Mięso mocno wygnieść rękoma . 2 ząbki czosnku mocno rozetrzeć z solą, gałką muszkatołową, kardamonem i cynamonem . Mięso nakłuć w kilku miejscach i naszpikować przygotowaną pastą . Następne 2 ząbki czosnku rozetrzeć z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, łyżką oliwy i dokładnie nasmarować mięso . Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, po czym ułożyć w brytfannie, obłożyć plasterkami masła i wstawić na 15 minut do mocno nagrzanego piekarnika . Obrane ziemniaki pokroić w plastry . Mięso wyjąć z brytfanny, ułożyć w niej warstwę ziemniaków, posypać solą i pieprzem i drobno posiekaną resztą czosnku . Włożyć mięso, przykryć pozostałymi ziemniakami, zalać bulionem, posypać grudkami masła . Brytfannę przykryć, wstawić do piekarnika na 1,5 godziny . Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia brytfannę odkryć, aby pieczeń ładnie się zrumieniła . Ziemniaki przełożyć na ogrzany półmisek . Mięso pokroić w plastry i polać sosem  spod pieczeni .