Składniki :
- – 2 kg mięsa wołowego z kością
- – 4 łyżki oleju
- – 500 g warzyw korzeniowych (marchewka,pietruszka,seler,por)
- – 4 cebule
- – 5 ząbków czosnku
- – wino wytrawne lub półwytrawne
- – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- – 3 łyżki mąki
- – 1 pęczek mieszanych ziół (dowolnych)
- – 5 listków laurowych
- – 5 jagód jałowca
- – 1 łyżeczka gorczycy
- – 5 ziarenek ziela angielskiego
- – 1/2 l czerwonego wina
- – 1 l wody
- – pieprz i sól
Wykonanie :
Pokroić mięso w kostkę grubości 2 cm . Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić . Podgrzać olej, mocno podsmażyć posiekany czosnek i posiekaną cebulę, przyrumienić, dodać koncentrat i poprószyć mąką . Zalać wodą i czerwonym winem, dodać przyprawy i zioła . Dusić pod przykryciem lub w piekarniku (180*) 2 godziny, od czasu do czasu wymieszać . Sos przecedzić przez gazę lub gęste sito, doprawić solą, pieprzem i wytrawnym winem .
By sporządzić sos Demi glace – sos mięsny, należy zredukować sos ciemny podstawowy o 2/3 . Powstanie sos o konsystencji dżemu . Nakłada się go do słoiczków i przechowuje w lodówce do 6 tygodni . Należy pamiętać, że jeżeli mamy zamiar przyrządzić z sosu podstawowego sos demi glace, nalezy sos podstawowy nieco mniej przyprawić .