Składniki :

  • 1,5 kg combra z dzika
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ziela angielskie, sól, pieprz, pół łyżeczki imbiru, 10 suszonych jagód jałowca
  • 3 łyżki smalcu
  • włoszczyzna

Wykonanie :

Wino wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać posiekaną cebulę, posiekany czosnek, obrane i posiekane drobno jarzyny, cukier, sól i resztę przypraw.
Mięso polać marynatą i odstawić do lodówki na 2 dni.
Odwracać mięso i polewać marynatą 2-3 razy.
Mięso wyjąć, odsączyć i zrumienić na smalcu.
Dodać pół szklanki przecedzonej marynaty i pół szklanki wody i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 90 minut i piec pod przykryciem w 170-180*C polewając sosem z pieczenia co jakiś czas.
Po tym czasie odkryć naczynie i zrumienić mięso.
Mięso wyjąć i pokroić.
Sos przecedzić i doprawić do smaku, ewentualnie zagęścić.
Podawać z ziemniakami.