Składniki :
- 3 cukinie przekrojone na połówki i wydrążone z pestek
- 1 cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 szklanki ugotowanego ryżu Banno
- 1 czerwona papryka
- ser feta
- natka pietruszki
- tymianek, oregano
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, chili, curry, słodka, ostra i wędzona papryka, przyprawa do wołowiny, przyprawa turecka do mięsa
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 0,3 kg mielonej wołowiny [lub oryginalnie baraniny/jagnięciny]
Wykonanie :
Na początku należy przygotować warzywa : cebulę, czosnek, paprykę i pomidorki drobno posiekać i usmażyć na oliwie z masłem dodając świeże i suszone zioła i wszystkie przyprawy. Gdy warzywa będą miękkie dodać mięso i smażyć aż straci surowość i lekko się podrumieni. Następnie dodać ugotowany ryż i dokładnie całość wymieszać. Następnie sprawdzić smak całości, doprawić jeśli to konieczne i faszerować wcześniej przygotowane cukinie. Na wierzchu układać pokrojony lub pokruszony ser feta i całość lekko zapiec w piekarniku.