Składniki :

  • 3 cukinie przekrojone na połówki i wydrążone z pestek
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu Banno
  • 1 czerwona papryka
  • ser feta
  • natka pietruszki
  • tymianek, oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, chili, curry, słodka, ostra i wędzona papryka, przyprawa do wołowiny, przyprawa turecka do mięsa
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 0,3 kg mielonej wołowiny [lub oryginalnie baraniny/jagnięciny]

Wykonanie :

Na początku należy przygotować warzywa : cebulę, czosnek, paprykę i pomidorki drobno posiekać i usmażyć na oliwie z masłem dodając świeże i suszone zioła i wszystkie przyprawy. Gdy warzywa będą miękkie dodać mięso i smażyć aż straci surowość i lekko się podrumieni. Następnie dodać ugotowany ryż i dokładnie całość wymieszać. Następnie sprawdzić smak całości, doprawić jeśli to konieczne i faszerować wcześniej przygotowane cukinie. Na wierzchu układać pokrojony lub pokruszony ser feta i całość lekko zapiec w piekarniku.