Składniki :
- ryż basmati lub jaśminowy
- puszka ananasa pokrojonego w kostkę
- 1 czerwona cebula
- 4 cm imbiru
- świeża papryczka chili
- kilka świeżych liści curry
- 1 czubata łyżeczka proszkowanego curry
- 2 czubate łyżeczki pasty z tamaryndowca
- dwie puszki rozdrobnionych pomidorów najlepiej z chili
- puszka mleka kokosowego light
- 800g dużych krewetek (obranych)
- 4 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- sok cytrynowy do ewentualnego przyprawienia
- świeża kolendra do podania
Wykonanie :
Połowę ananasa i cały płyn z puszki wlać do garnka, uzupełnić wodą z solą i ugotować ryż – płynu musi być tyle, by ryż cały wchłonął. Cebulę posiekać drobno razem z imbirem, liśćmi curry, chili, czosnkiem i podsmażyć na oleju kilka chwil a następnie dodać pozostałą część ananasa, curry w proszku, pastę z tamaryndowca, ponownie lekko podsmażyć, dodać krewetki, puszki pomidorów i całość zagotować. Podlać odrobiną wody, dodać mleko kokosowe, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem 5 minut na wolnym ogniu aż krewetki będą gotowe. Ponownie sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Podawać z ananasowym ryżem i posypane posiekaną kolendrą.