Składniki :

  • ryż basmati lub jaśminowy
  • puszka ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwona cebula
  • 4 cm imbiru
  • świeża papryczka chili
  • kilka świeżych liści curry
  • 1 czubata łyżeczka proszkowanego curry
  • 2 czubate łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • dwie puszki rozdrobnionych pomidorów najlepiej z chili
  • puszka mleka kokosowego light
  • 800g dużych krewetek (obranych)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • sok cytrynowy do ewentualnego przyprawienia
  • świeża kolendra do podania

Wykonanie :

Połowę ananasa i cały płyn z puszki wlać do garnka, uzupełnić wodą z solą i ugotować ryż – płynu musi być tyle, by ryż cały wchłonął. Cebulę posiekać drobno razem z imbirem, liśćmi curry, chili, czosnkiem i podsmażyć na oleju kilka chwil a następnie dodać pozostałą część ananasa, curry w proszku, pastę z tamaryndowca, ponownie lekko podsmażyć, dodać krewetki, puszki pomidorów i całość zagotować. Podlać odrobiną wody, dodać mleko kokosowe, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem 5 minut na wolnym ogniu aż krewetki będą gotowe. Ponownie sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Podawać z ananasowym ryżem i posypane posiekaną kolendrą.