Składniki :

  • 1 duży kalafior podzielony na różyczki i podgotowany w osolonej wodzie
  • 0,5 kg zielonej fasolki pokrojonej na mniejsze kawałki i ugotowanej w osolonej wodzie
  • 1 cukinia wydrążona i pokrojona na mniejsze kawałki
  • żółta papryka pokrojona w grube kawałki
  • czerwona papryka pokrojona w grube kawałki
  • 2 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego
  • puszka mleka kokosowego
  • pęczek kolendry do podania
  • 2 czubate łyżki zielonej pasty curry, sól, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 1 mała papryczka chili

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przygotować warzywa. Następnie zrobić sos z rosołu z mlekiem kokosowym i wszystkimi przyprawami i sosami. Posiekać drobno chili i dodać do sosu. Całość zagotować a następnie dodać wcześniej przygotowane warzywa. Dusić całość 15 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, doprawić do smaku w razie konieczności i podawać z posiekaną kolendrą. Curry można urozmaicić prażonym sezamem, szczypiorkiem a sos można lekko zagęścić mąką ziemniaczaną.