Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 0,7 kg żółtej fasolki szparagowej
- 2 świeże papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
- łyżeczka oleju kokosowego
- łyżeczka masła
- gotowane ziemniaki do podania
- pół szklanki mleka kokosowego
- pęczek natki pietruszki
- szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- płaska łyżeczka pasty z tamaryndowca
- łyżka sosu słodko-kwaśnego lub śliwkowego
- sos rybny do smaku
Wykonanie :
Na oleju kokosowym z masłem podsmażyć cebulę z dodatkiem pasty curry, soli, pieprzu, pasty tamaryndowej, sos słodko-kwaśnego i rybnego z dodatkiem mielonego mięsa. Gdy mięso straci surowość dodać posiekane chili, przeciśnięty czosnek, mleko kokosowe, passatę i dusić całość 10 minut. Następnie dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę, posiekaną natkę i dusić całość aż fasolka będzie gotowa. Na koniec sprawdzić smak, doprawić i podawać z ziemniakami.