Składniki :

  • 0,7 kg wołowiny z małą ilością tłuszczu i możliwie małą ilością przerostów
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki mocnego rosołu drobiowego
  • 2 cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • oregano, tymianek, rozmaryn
  • sól, pieprz, przyprawa turecka
  • sok z 3 cytryn
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 7 dużych ziemniaków pokrojonych w duże kawałki

Wykonanie :

Mięso przyprawić, oprószyć lekko mąką i mocno obsmażyć na oleju. W rondelku na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulę. Do gotowej cebuli dodać sok z cytryn, rosół, wodę, wino, sól, pieprz, posiekany czosnek, całość zagotować i zalać podsmażone mięso. Dusić aż mięso będzie całkowicie miękkie. Sos doprawić do smaku, dodać zioła, przygotowane ziemniaki i dusić aż będą miękkie. Na koniec lekko cały sos zagęścić mąką i na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.