Składniki :
- 0,7 kg wołowiny z małą ilością tłuszczu i możliwie małą ilością przerostów
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 szklanki mocnego rosołu drobiowego
- 2 cebule
- 7 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- oregano, tymianek, rozmaryn
- sól, pieprz, przyprawa turecka
- sok z 3 cytryn
- mąka do zagęszczenia sosu
- 7 dużych ziemniaków pokrojonych w duże kawałki
Wykonanie :
Mięso przyprawić, oprószyć lekko mąką i mocno obsmażyć na oleju. W rondelku na oliwie z masłem wysmażyć posiekaną cebulę. Do gotowej cebuli dodać sok z cytryn, rosół, wodę, wino, sól, pieprz, posiekany czosnek, całość zagotować i zalać podsmażone mięso. Dusić aż mięso będzie całkowicie miękkie. Sos doprawić do smaku, dodać zioła, przygotowane ziemniaki i dusić aż będą miękkie. Na koniec lekko cały sos zagęścić mąką i na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.