Składniki :
- 1kg piersi z kurczaka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki soli
- 6 ząbków czosnku
- mały kawałek imbiru
- łyżeczka chili
- 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki nasion kardamonu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- olej
- natka pietruszki
Wykonanie :
Ze wszystkich nasion odkładamy po kilka sztuk a resztę dokładnie rozgniatamy w moździerzu lub młynku do przypraw wraz z papryką,chili,czosnkiem przeciśniętym przez praskę ale bez soli. Piersi kroimy na cienkie długie paski lub na średnią kostkę i obtaczamy w przygotowanej mieszance przyprawowej i odstawiamy na 5h do lodówki pod przykrycie. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni na oleju prużymy kilka minut pozostałe odłożone wcześniej nasiona i dodajemy imbir. Całość mieszamy dokładnie i dodajemy mięso kurczaka. Całość obsmażamy kilka minut aż kurczak będzie gotowy,dodajemy koncentrat i skórkę pomarańczową. Solimy i dusimy 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Podajemy z ryżem i sałatą.