Składniki :

  • 1kg piersi z kurczaka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • pół łyżeczki soli
  • 6 ząbków czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • łyżeczka chili
  • 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki nasion kardamonu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • olej
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Ze wszystkich nasion odkładamy po kilka sztuk a resztę dokładnie rozgniatamy w moździerzu lub młynku do przypraw wraz z papryką,chili,czosnkiem przeciśniętym przez praskę ale bez soli. Piersi kroimy na cienkie długie paski lub na średnią kostkę i obtaczamy w przygotowanej mieszance przyprawowej i odstawiamy na 5h do lodówki pod przykrycie. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni na oleju prużymy kilka minut pozostałe odłożone wcześniej nasiona i dodajemy imbir. Całość mieszamy dokładnie i dodajemy mięso kurczaka. Całość obsmażamy kilka minut aż kurczak będzie gotowy,dodajemy koncentrat i skórkę pomarańczową. Solimy i dusimy 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Podajemy z ryżem i sałatą.