Składniki :

  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża pietruszka
  • natka pietruszki
  • mąka
  • średni słoiczek przecieru pomidorowego lub szklanka passaty pomidorowej
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • masło
  • 2 łyżeczki cukru
  • listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • szklanka wina, madery lub porto
  • olej

Wykonanie :

Marchew, pietruszkę i cebulę pokroić w słupki, natkę posiekać.
Warzywa podsmażyć na maśle, dodać przecier pomidorowy/passatę i dusić wszystko 15 minut.
3 łyżki mąki zrumienić na maśle, rozprowadzić częścią bulionu i wlać do reszty bulionu, który wcześniej został zagotowany.
Dodać warzywa uduszone z przecierem i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
Pod koniec gotowania dodać cukier [najpierw połowę, posmakować i dodać resztę w razie potrzeby] , przyprawy i gotować 15 minut.
Dolać wino/maderę/porto, zagotować i sos przetrzeć przez sito.
Na koniec dodać trochę masła.