Składniki :
- opakowanie ulubionego makaronu ugotowanego w osolonej wodzie
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 szklanki namoczonych suszonych grzybów [wodę z moczenia zachować] pokrojonych w paseczki i 2 szklanki pokrojonych pieczarek usmażonych razem z posiekaną drobno cebulką na maśle z dodatkiem przypraw
- parmezan do podania
- szklanka śmietanki 36%
- sól, pieprz
- zielenina do podania np natka pietruszki
- czubata łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na patelni po smażeniu pieczarek i suszonych grzybów zagotować wodę po moczeniu suszonych grzybów i dodać śmietankę, czosnek oraz przyprawy. Dodać grzyby i całość dusić 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, dodać zieleninę i zagęścić sos mąką. Na koniec dodać makaron i dokładnie całość wymieszać. Podawać posypane tartym parmezanem.