Składniki :

  • opakowanie ulubionego makaronu ugotowanego w osolonej wodzie
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 szklanki namoczonych suszonych grzybów [wodę z moczenia zachować] pokrojonych w paseczki i 2 szklanki pokrojonych pieczarek usmażonych razem z posiekaną drobno cebulką na maśle z dodatkiem przypraw
  • parmezan do podania
  • szklanka śmietanki 36%
  • sól, pieprz
  • zielenina do podania np natka pietruszki
  • czubata łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na patelni po smażeniu pieczarek i suszonych grzybów zagotować wodę po moczeniu suszonych grzybów i dodać śmietankę, czosnek oraz przyprawy. Dodać grzyby i całość dusić 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności, dodać zieleninę i zagęścić sos mąką. Na koniec dodać makaron i dokładnie całość wymieszać. Podawać posypane tartym parmezanem.