Składniki :

  • 2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • szczypiorek do podania
  • prażony sezam do podania
  • mix warzyw chińskich

Do ryżu :

  • 8 łyżek sosu słodko-kwaśnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego

Do marynaty do kurczaka :

  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku

Wykonanie :

Na początku zamarynować pokrojonego w kostkę kurczaka przez 2h. Przygotować zalewę do ryżu i wymieszać go dokładnie. Do wolnowaru wrzucić zamarynowane mięso [najlepiej w temperaturze pokojowej by wolnowar krócej się nagrzewał] a następnie zostawić na 1h co jakiś czas sprawdzając i podlewając małą ilością wody lub rosołu. Następnie dodać ryż z marynatą, dokładnie wymieszać i zostawić na kolejną godzinę. Sprawdzać co jakiś czas czy nie trzeba podlać wodą [gdy ryż zacznie wciągać cały płyn] i jeżeli jest taka konieczność – podlać wrzątkiem – nie za dużo, lepiej podlać dwa razy [staramy się nie obniżać temperatury by czas trwania robienia się potrawy się nie wydłużał]. Gdy ryż będzie gotowy a potrawa gęsta należy sprawdzić smak i ewentualnie na koniec doprawić. Podawać ze szczypiorkiem i prażonym sezamem.