Składniki :

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • puszka groszku
  • 4 ząbki czosnku
  • kiełbasa chorizo
  • 4 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz, oregano, kolendra, rozmaryn, kminek [po szczypcie]
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Na początku należy podprażyć na suchej patelni przyprawy : kolendrę i kminek, następnie zalać je pomidorami z puszki, dodać posiekany czosnek, resztę przypraw, posiekaną natkę pietruszki, posiekane w dużą kostkę ziemniaki i marchew i dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
Na drugiej patelni usmażyć porwaną kiełbasę chorizo [tego typu kiełbasy lepiej rwać niż kroić bo zdecydowanie lepiej wytapia się z nich tłuszcz] razem z posiekaną drobno cebulą, wymieszać z groszkiem i dodać do sosu pomidorowego.
Dusić całość aż ziemniaki będą miękkie.
Potrawa powinna być gęsta.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić, zrobić wgłębienia aż do spodu patelni i wbić jajka.
Doprawić je do smaku i dusić całość pod przykryciem aż białka jajek się całkowicie zetną.
Podawać z bagietkami czosnkowymi.