• 10 ziemniaków pokrojonych w grube plasterki lub kostkę
  • 4 marchewki pokrojone w grube kawałki
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 cebule czerwone pokrojone w grube kawałki
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • łyżka masła
  • słoiczek marynowanych cebulek
  • sól, pieprz, przyprawa do biriani, do wołowiny, ziela angielskie, liście laurowe, ocet balsamiczny do doprawienia
  • puszka rozdrobnionych pomidorów

Do rosołu dodać puszkę pomidorów, masło, ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i gotować na wolnym ogniu. W tym czasie mięso przyprawić przyprawami do wołowiny i biriani, solą i pieprzem i wysmażyć na maśle na rumiano. Dodać do gotującego się rosołu z pomidorami. Następnie dodać przygotowane ziemniaki, marchewki, cebule, cebulki marynowane, ocet balsamiczny [1 łyżka] i dusić wszystko pod przykryciem co jakiś czas delikatnie mieszając przez minimum 30 minut sprawdzając, czy ziemniaki i marchewki są już miękkie. Warzywa powinny być ugotowane w punkt, nie rozgotowane.