• 4-6 plastrów karkówki wieprzowej przyprawionej solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i obsmażona z obu stron na maśle na rumiano
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • mała biała kapusta
  • 7 dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 1 fenkuł
  • 2 łyżki masła – roztopionego
  • sól, pieprz
  • 2l rosołu drobiowego

Do dużego garnka włożyć pokrojoną kapustę, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, podzielonego na małe kawałki kalafiora, pokrojone marchewki, zalać rosołem i dusić pod przykryciem aż wszystkie warzywa będą prawie gotowe. Następnie odcedzić warzywa i przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z posiekaną zieleniną, doprawić do smaku solą i pieprzem a na nich ułożyć podzielonego na mniejsze kawałki brokuła i fenkuła a następnie całość zapiec na rumiano z ułożoną na wierzchu karkówką [pod przykryciem]. Po wyjęciu całość polać rozpuszczonym masłem i podawać gorące.