Składniki :
- 4-6 plastrów karkówki wieprzowej przyprawionej solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i obsmażona z obu stron na maśle na rumiano
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- mała biała kapusta
- 7 dużych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 brokuł
- 1 mały kalafior
- 1 fenkuł
- 2 łyżki masła – roztopionego
- sól, pieprz
- 2l rosołu drobiowego
Wykonanie :
Do dużego garnka włożyć pokrojoną kapustę, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, podzielonego na małe kawałki kalafiora, pokrojone marchewki, zalać rosołem i dusić pod przykryciem aż wszystkie warzywa będą prawie gotowe. Następnie odcedzić warzywa i przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z posiekaną zieleniną, doprawić do smaku solą i pieprzem a na nich ułożyć podzielonego na mniejsze kawałki brokuła i fenkuła a następnie całość zapiec na rumiano z ułożoną na wierzchu karkówką [pod przykryciem]. Po wyjęciu całość polać rozpuszczonym masłem i podawać gorące.