Składniki :

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • duży por – biała część
  • 1 duża marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pokrojone pomidory
  • 1 puszka małży [ilość małży można zwiększyć, wszystko wedle uznania]
  • łyżka masła
  • tymianek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina curry i kurkumy, mały kawałek chili dla zaostrzenia smaku

Wykonanie :

Ziemniaki i marchew pokroić w centymetrową kostkę a pora, czosnek i cebulę drobno posiekać.
Warzywa podsmażyć na maśle a następnie dusić 10 minut.
Zalać 3 litrami wody, dodać pomidory, tymianek, resztę przypraw i zagotować całość.
Dodać małże z puszki razem z sosem i gotować całość na małym ogniu 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
Na koniec ewentualnie doprawić do smaku i można również zupę zagęścić wedle upodobań.