Składniki :
- 3 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- duży por – biała część
- 1 duża marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 4 pokrojone pomidory
- 1 puszka małży [ilość małży można zwiększyć, wszystko wedle uznania]
- łyżka masła
- tymianek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina curry i kurkumy, mały kawałek chili dla zaostrzenia smaku
Wykonanie :
Ziemniaki i marchew pokroić w centymetrową kostkę a pora, czosnek i cebulę drobno posiekać.
Warzywa podsmażyć na maśle a następnie dusić 10 minut.
Zalać 3 litrami wody, dodać pomidory, tymianek, resztę przypraw i zagotować całość.
Dodać małże z puszki razem z sosem i gotować całość na małym ogniu 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
Na koniec ewentualnie doprawić do smaku i można również zupę zagęścić wedle upodobań.