Składniki :

  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 300 g brokułów lub kalafiora [lub po 150 g jednego i drugiego]
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 duże ziemniaki
  • łyżka masła
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika

Wykonanie :
W garnku rozpuścić masło i wrzucić listek laurowy i ziele angielskie i pokrojone w kostkę warzywa [bez ziemniaków, brokułów i kalafiora]
i całość dusić z kilkoma łyżkami wody pod przykryciem 10 minut a następnie dolać 2 l wody.
Zagotować wywar i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i brokuły/kalafior i całość gotować 25 minut na średnim ogniu.
Przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Na sam koniec dodać jogurt [rozmieszać w słoiczku z częścią zupy i dopiero wlać do garnka]
Zupę zagotować i odstawić na 20 minut.
Przed podaniem zupę posypać ziarnami słonecznika.Z powodzeniem można dodać inne warzywa jak np. brukselkę, kapustę, groszek lub inne ulubione w zupie warzywnej ;)