Składniki :
- 2-3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 4 czerwone papryki
- masło
- mielona papryka ostra i słodka, sól, pieprz
- 2-3 łyżki śmietany
- 4 jajka
- olej
- natka pietruszki
Wykonanie :
Do 2 l wody dodać sól i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do ich miękkości.
Papryki pokroić razem z cebulą i usmażyć na maśle po czym dodać do ugotowanych ziemniaków.
Zupę przyprawić do smaku i zblenderować na gładki krem.
Natkę pietruszki posiekać i dodać do kremu.
Jajka usmażyć ala sadzone.
Zupę zaciągnąć śmietaną.
W razie potrzeby można zagęścić zupę mąką.
Podawać przybraną świeżą papryką i do każdej miseczki włożyć jajko sadzone.
Zupę można urozmaicić pieczoną piersią z kurczaka [w przyprawach curry i czerwonej papryce i soli]