Składniki :

  • 2-3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 czerwone papryki
  • masło
  • mielona papryka ostra i słodka, sól, pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 4 jajka
  • olej
  • natka pietruszki

Wykonanie :
Do 2 l wody dodać sól i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do ich miękkości.
Papryki pokroić razem z cebulą i usmażyć na maśle po czym dodać do ugotowanych ziemniaków.
Zupę przyprawić do smaku i zblenderować na gładki krem.
Natkę pietruszki posiekać i dodać do kremu.
Jajka usmażyć ala sadzone.
Zupę zaciągnąć śmietaną.
W razie potrzeby można zagęścić zupę mąką.
Podawać przybraną świeżą papryką i do każdej miseczki włożyć jajko sadzone.
Zupę można urozmaicić pieczoną piersią z kurczaka [w przyprawach curry i czerwonej papryce i soli]