Składniki :
- 3 małe filety z soli [lub inna dowolna ryba]
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- sok pomidorowy – 1 szklanka
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz, łyżka domowej wegety, ziela angielskie, liście laurowe
- łyżka jogurtu naturalnego do zabielenia zupy
- łyżeczka masła
- koperek
- natka pietruszki
- lubczyk
Wykonanie :
Cebulę drobno posiekać z czosnkiem i usmażyć na maśle.
Zalać 2l wody i całość zagotować.
Zmniejszyć gaz, dodać przyprawy, zieleninę, sok z cytryny, sok pomidorowy, pomidory w puszce [wcześniej zmiksowane dodatkowo blenderem] i gotować 20 minut na małym ogniu.
Dodać do zupy filety i dalej gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ryba będzie gotowa.
Zupę posmakować i przyprawić w razie potrzeby.
Na koniec ewentualnie wyjąć ryby a zupę przecedzić [nie jest to konieczne ale by uzyskać klarowny wywar można to zrobić].