Składniki :

  • 3 małe filety z soli [lub inna dowolna ryba]
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • sok pomidorowy – 1 szklanka
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, łyżka domowej wegety, ziela angielskie, liście laurowe
  • łyżka jogurtu naturalnego do zabielenia zupy
  • łyżeczka masła
  • koperek
  • natka pietruszki
  • lubczyk

Wykonanie :

Cebulę drobno posiekać z czosnkiem i usmażyć na maśle.
Zalać 2l wody i całość zagotować.
Zmniejszyć gaz, dodać przyprawy, zieleninę, sok z cytryny, sok pomidorowy, pomidory w puszce [wcześniej zmiksowane dodatkowo blenderem] i gotować 20 minut na małym ogniu.
Dodać do zupy filety i dalej gotować na małym ogniu pod przykryciem aż ryba będzie gotowa.
Zupę posmakować i przyprawić w razie potrzeby.
Na koniec ewentualnie wyjąć ryby a zupę przecedzić [nie jest to konieczne ale by uzyskać klarowny wywar można to zrobić].
img_20160923_155004_hdrimg_20160923_155019_hdr