Składniki :

  • mrożona zielona fasolka
  • mrożone warzywa – mieszanka z groszkiem, marchewką itp lub inna ulubiona mieszanka warzyw
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe,płaska łyżeczka chili w płatkach
  • 2l wody lub chudego rosołu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • średniej wielkości filet z piersi indyka
  • kilka łyżek oleju z chili
  • 4 posiekane drobno ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • jogurt naturalny lub kefir
  • mąka pszenna do lekkiego zaciągnięcia zupy (opcjonalnie)

Wykonanie :

Wodę lub bulion zagotować, dodać warzywa, pokrojony czosnek, sól, pieprz, ziela i liście i gotować pod przykryciem 10 minut. Mięso pokroić w cienkie paseczki, przyprawić chili, solą, pieprzem i smażyć na oleju z chili i maśle 10 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Dodać do gotującej się zupy. Gotować 15 minut, następnie dodać posiekaną natkę i koperek i gotować kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i zaprawić zupę kefirem/ jogurtem z mąką.