Składniki :
- mrożona zielona fasolka
- mrożone warzywa – mieszanka z groszkiem, marchewką itp lub inna ulubiona mieszanka warzyw
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe,płaska łyżeczka chili w płatkach
- 2l wody lub chudego rosołu drobiowego
- 2 łyżki masła
- średniej wielkości filet z piersi indyka
- kilka łyżek oleju z chili
- 4 posiekane drobno ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- jogurt naturalny lub kefir
- mąka pszenna do lekkiego zaciągnięcia zupy (opcjonalnie)
Wykonanie :
Wodę lub bulion zagotować, dodać warzywa, pokrojony czosnek, sól, pieprz, ziela i liście i gotować pod przykryciem 10 minut. Mięso pokroić w cienkie paseczki, przyprawić chili, solą, pieprzem i smażyć na oleju z chili i maśle 10 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Dodać do gotującej się zupy. Gotować 15 minut, następnie dodać posiekaną natkę i koperek i gotować kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i zaprawić zupę kefirem/ jogurtem z mąką.

