Składniki :
- 7 ogórków zielonych
- 1 cebula
- pęczek koperku
- mąka do zagęszczenia
- 1/4 kostki masła
- 3 łyżki śmietany
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1l mocnego bulionu – rosołu warzywnego
- sól,pieprz
Wykonanie :
Do garnka wlać połowę bulionu,dodać połowę posiekanego kopru i całość zagotować. Ogórki obrać ze skórki,wydrążyć z pestek i pokroić na kawałki,cebulę pokroić na plastry i tak przygotowane ogórki i cebule ugotować na parze w parowarze lub na sicie nad garnkiem z wrzącym bulionem. Ugotowane warzywa przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem i dodać do bulionu. Dolać resztę bulionu i całość jeszcze raz ze sobą zmiksować cały czas trzymając garnek na gazie. Zagęścić masłem z 3 łyżkami mąki,doprawić do smaku i zabielić śmietaną z jogurtem.