Składniki :

  • 7 ogórków zielonych
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • mąka do zagęszczenia
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1l mocnego bulionu – rosołu warzywnego
  • sól,pieprz

Wykonanie :

Do garnka wlać połowę bulionu,dodać połowę posiekanego kopru i całość zagotować. Ogórki obrać ze skórki,wydrążyć z pestek i pokroić na kawałki,cebulę pokroić na plastry i tak przygotowane ogórki i cebule ugotować na parze w parowarze lub na sicie nad garnkiem z wrzącym bulionem. Ugotowane warzywa przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem i dodać do bulionu. Dolać resztę bulionu i całość jeszcze raz ze sobą zmiksować cały czas trzymając garnek na gazie. Zagęścić masłem z 3 łyżkami mąki,doprawić do smaku i zabielić śmietaną z jogurtem.