Składniki :
- 500 g chudego dowolnego mięsa
- 4 marchewki
- 1 duży seler
- 2 pietruszki
- 3 średnie cebule
- sucha bułka najlepiej grahamka [namoczona i odciśnięta]
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę i gotować pół godziny w 2 l wody.
Dodać grubo pokrojone warzywa i gotować dodatkowe 30 minut.
Odlać wywar [i np. zamrozić do ponownego wykorzystania np. na zupę czy sos] a mięso i warzywa ostudzić.
Mięso i warzywa zmielić dwukrotnie razem z odciśniętą bułką [w blenderze, malakserze lub klasycznej maszynce do mięsa, metoda wedle uznania byle masa była całkowicie zmielona]
Wymieszać wszystko z jajkami i oliwą [masa nie może być zbyt gęsta – jeśli jest to dolać trochę wywaru z gotowania mięsa i warzyw]
Przyprawić do smaku i wyłożyć do foremki z pergaminem.
Piec 40 minut w 180*C.
Można też piec w kąpieli wodnej – wtedy pasztet będzie delikatniejszy.