Składniki :

  • 500 g chudego dowolnego mięsa
  • 4 marchewki
  • 1 duży seler
  • 2 pietruszki
  • 3 średnie cebule
  • sucha bułka najlepiej grahamka [namoczona i odciśnięta]
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa

Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę i gotować pół godziny w 2 l wody.
Dodać grubo pokrojone warzywa i gotować dodatkowe 30 minut.
Odlać wywar [i np. zamrozić do ponownego wykorzystania np. na zupę czy sos] a mięso i warzywa ostudzić.
Mięso i warzywa zmielić dwukrotnie razem z odciśniętą bułką [w blenderze, malakserze lub klasycznej maszynce do mięsa, metoda wedle uznania byle masa była całkowicie zmielona]
Wymieszać wszystko z jajkami i oliwą [masa nie może być zbyt gęsta – jeśli jest to dolać trochę wywaru z gotowania mięsa i warzyw]
Przyprawić do smaku i wyłożyć do foremki z pergaminem.
Piec 40 minut w 180*C.
Można też piec w kąpieli wodnej – wtedy pasztet będzie delikatniejszy.