Składniki :

  • 50 dag brukselki
  • 2 pomidory
  • 10 zielonych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • czerstwa bułka
  • oliwa z oliwek
  • oliwa po suszonych pomidorach
  • kilka suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Brukselkę ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i poprzekrawać.
pomidory pokroić w kosteczkę, oliwki poprzekrawać na pół, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć i odcisnąć, pomidory pokroić w cienkie paseczki, natkę drobno posiekać.
Bułkę po odciśnięciu rozetrzeć z przyprawami, czosnkiem i natką pietruszki.
Dolać oliwę zwykłą i tą ze słoiczka po suszonych pomidorach w równych proporcjach.
Wszystkie składniki wymieszać z bułką z czosnkiem i schłodzić w lodówce 2h.
Podawać na zimno na grzankach.