Składniki :
- 50 dag brukselki
- 2 pomidory
- 10 zielonych oliwek
- 4 ząbki czosnku
- czerstwa bułka
- oliwa z oliwek
- oliwa po suszonych pomidorach
- kilka suszonych pomidorów
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie :
Brukselkę ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i poprzekrawać.
pomidory pokroić w kosteczkę, oliwki poprzekrawać na pół, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć i odcisnąć, pomidory pokroić w cienkie paseczki, natkę drobno posiekać.
Bułkę po odciśnięciu rozetrzeć z przyprawami, czosnkiem i natką pietruszki.
Dolać oliwę zwykłą i tą ze słoiczka po suszonych pomidorach w równych proporcjach.
Wszystkie składniki wymieszać z bułką z czosnkiem i schłodzić w lodówce 2h.
Podawać na zimno na grzankach.