Składniki :

  • 1 kg łopatki mielonej lub innego mięsa [dowolnego, dowolnie mieszanego i samodzielnie zmielonego]
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, przyprawa do wieprzowiny, curry, przyprawa do gyrosa
  • 4 łyżki żelatyny
  • folia spożywcza
  • pół szklanki wody
  • pojemniczki [najlepiej plastikowe okrągłe by po wyjęciu wędlina przypominała kształtem wędlinę kupną ale może to być każdy inny dowolny pojemnik plastikowy, szklany o innym dowolnym kształcie itp.]

Wykonanie :

Mięso zmielić, dobrze przyprawić do smaku a następnie dusić w lekko osolonej wodzie przez 15 minut często mieszając.
Mięso posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić.
Zebrać do kubka sporą ilość sosu z duszenia mięsa i wymieszać go z żelatyną a następnie wlać do mięsa.
Mieszać kilka minut by żelatyna rozeszła się po całym mięsie a następnie odstawić garnek do ostudzenia.
Gdy mięso będzie chłodne należy je włożyć do pojemniczków [uprzednio wyłożonych folią], porządnie ucisnąć, zabezpieczyć folią od góry szczelnie a następnie obciążyć całość od góry [szklanką, małą miseczką, czymś ciężkim] i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

To, czy w mięsie jest odpowiednia ilość żelatyny będzie świadczył efekt po ukrojeniu plasterka wędliny – nie powinien się rozpadać i kruszyć a pozostać cały, zwarty ale nie gumowaty.
DSCN6758DSCN6763DSCN6765DSCN6772