Składniki :
- 1 kg łopatki mielonej lub innego mięsa [dowolnego, dowolnie mieszanego i samodzielnie zmielonego]
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, przyprawa do wieprzowiny, curry, przyprawa do gyrosa
- 4 łyżki żelatyny
- folia spożywcza
- pół szklanki wody
- pojemniczki [najlepiej plastikowe okrągłe by po wyjęciu wędlina przypominała kształtem wędlinę kupną ale może to być każdy inny dowolny pojemnik plastikowy, szklany o innym dowolnym kształcie itp.]
Wykonanie :
Mięso zmielić, dobrze przyprawić do smaku a następnie dusić w lekko osolonej wodzie przez 15 minut często mieszając.
Mięso posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić.
Zebrać do kubka sporą ilość sosu z duszenia mięsa i wymieszać go z żelatyną a następnie wlać do mięsa.
Mieszać kilka minut by żelatyna rozeszła się po całym mięsie a następnie odstawić garnek do ostudzenia.
Gdy mięso będzie chłodne należy je włożyć do pojemniczków [uprzednio wyłożonych folią], porządnie ucisnąć, zabezpieczyć folią od góry szczelnie a następnie obciążyć całość od góry [szklanką, małą miseczką, czymś ciężkim] i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
To, czy w mięsie jest odpowiednia ilość żelatyny będzie świadczył efekt po ukrojeniu plasterka wędliny – nie powinien się rozpadać i kruszyć a pozostać cały, zwarty ale nie gumowaty.