Składniki :
- 3/4 szklanki soli kuchennej [ilość soli do danej ilości warzyw]
- 1 duży por [cały]
- 6 dużych marchewek
- 6 dużych pietruszek
- 1 duży seler
- główka czosnku
- 2 duże pomidory
- 3 duże cebule
- spory pęczek koperku, natki pietruszki, bulionu/lubczyku/magi, selera
Wykonanie :
Warzywa zmiksować na bardzo drobne kawałeczki [ale nie na pulpę], wymieszać z całą solą, odstawić na 40 minut by puściły sok.
Wymieszać ponownie a następnie wkładać do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce.
Dla podejrzliwych – można wekować ale ze względu na sporą ilość soli nie jest to konieczne.
Tak przygotowaną wegetę [bez wekowania] można przechowywać do dwóch lat.
Można mrozić w małych porcjach.
Wegetę używać w małej ilości np. na duży garnek zupy 2-3 łyżki wegety [ze względu na zawartość soli i na intensywność smaku].
Chętni mogą zmniejszyć dawkę soli, zawekować i dodawać do potraw w większej ilości – dowolnie.