• 0,7 kg mięsa z piersi indyka – zmielonej w maszynce na grubym sitku
  • szklanka rosołu warzywnego do wyrobienia masy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, majeranek – przyprawiamy wedle uznania jak potrawę klasyczną – to nie jest prawdziwa kiełbasa z solą peklującą i nie wymaga dużych ilości soli
  • 4 przeciśnięte świeże ząbki czosnku
  • osłonka białkowa – wąska jak na kabanosy lub jak na cienką kiełbasę
  • ewentualnie 1 jajko dla zwartości masy
  • 1kg kapusty kiszonej, wypłukanej z nadmiaru kwasu i posiekanej
  • 20 dużych pieczarek pokrojonych w grube plasterki, podsmażonych na maśle z solą i pieprzem
  • szklanka suszonych grzybków zalanych wrzątkiem i odstawionych na 1h a następnie dotowanych w tej samej wodzie z dodatkiem świeżej przez 2h i posiekanych w paski [wodę zachowujemy]
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 utarta marchewka
  • łyżka masła

W pierwszej kolejności należy nastawić do robienia kapustę – przygotowaną wcześniej podsmażyć na maśle z marchewką, dodać wcześniej usmażone pieczarki, namoczone i pokrojone grzyby suszone i wodę z ich gotowania, całe ząbki czosnku i przyprawy. Dusić kapustę pod przykryciem i co jakiś czas mieszając od dna przez około 1h. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby. Gdy kapusta się gotuje można zająć się przygotowaniem kiełbasek. Do zmielonego mięsa z indyka dodać przyprawy i zioła, bulion, całość wyrobić na kleistą masę przez kilka minut, dodać przeciśnięty czosnek, ponownie wyrobić [można dodać jajko jeśli masa jest zbyt rzadka ale powinna być bardzo kleista]. Następnie faszerować mięsem osłonki za pomocą maszynki do mięsa lub przez lejek – ręcznie. Zawijać końce i zawiązywać sznureczkiem-szpagatem. Tak przygotowane kiełbaski należy sparzyć w temperaturze 75*C [w grubszej osłonce parzyć kiełbaski do 30 minut a w cieńszej do 20]. Po sparzeniu kiełbaski wyjąć i lekko przestudzić. Następnie obrać z osłonek, lekko ponakrawać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć kapustą z pieczarkami i zapiec na rumiano w piekarniku. Podawać z ziemniakami piure.