Składniki :
- 1 pierś z kurczaka zmielona w maszynce lub blenderze
- 4 bułki [dowolne, najlepiej domowe]
- 1 pomidor
- liście dowolnej sałaty do podania
- sól, chili, kolendra, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego
- 3 łyżki kaszy manny
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 1 mała czerwona cebula w krążkach
- tarty żółty ser
Sos :
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, chili do smaku
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka sosu bbq [opcjonalnie ale bardzo wzbogaca smak sosu]
Wykonanie :
Mięso po zmieleniu przyprawić i bardzo dokładnie a następnie wymieszać z kaszą manną aż zacznie bardzo mocno się kleić [dzięki temu nie będzie potrzeby dodawania jajka]. Odstawić do przegryzienia się smaków a następnie usmażyć na rumiano z obu stron na oleju z dodatkiem masła. W tym czasie połączyć składniki sosu, doprawić, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić jeszcze pod swój smak. Bułki rozkroić i posmarować sosem z obu stron. Na przygotowane bułki układać mięso, tarty ser, liście sałaty, cebulowe krążki, pokrojonego pomidora i po złożeniu burgera od razu podawać. Bułki przed rozkrojeniem można nieco podpiec w piekarniku by były ciepłe.