Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka zmielona w maszynce lub blenderze
  • 4 bułki [dowolne, najlepiej domowe]
  • 1 pomidor
  • liście dowolnej sałaty do podania
  • sól, chili, kolendra, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 1 mała czerwona cebula w krążkach
  • tarty żółty ser

Sos :

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, chili do smaku
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka sosu bbq [opcjonalnie ale bardzo wzbogaca smak sosu]

Wykonanie :

Mięso po zmieleniu przyprawić i bardzo dokładnie a następnie wymieszać z kaszą manną aż zacznie bardzo mocno się kleić [dzięki temu nie będzie potrzeby dodawania jajka]. Odstawić do przegryzienia się smaków a następnie usmażyć na rumiano z obu stron na oleju z dodatkiem masła. W tym czasie połączyć składniki sosu, doprawić, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić jeszcze pod swój smak. Bułki rozkroić i posmarować sosem z obu stron. Na przygotowane bułki układać mięso, tarty ser, liście sałaty, cebulowe krążki, pokrojonego pomidora i po złożeniu burgera od razu podawać. Bułki przed rozkrojeniem można nieco podpiec w piekarniku by były ciepłe.